Hindu Gods · Hinduism

Significance of Hanuman Chalisa

Hanuman Chalisa is a timeless ode to devotion

Lord Hanuman is known for his devotion to Lord Ram and is considered to be the embodiment of faith, surrender, and devotion.  

The ‘Hanuman Chalisa‘ is composed by Saint Goswami Tulsidas, the author of the Tulsi Ramayana(Ramacharitamanasa). It is believed that an ailing Tulsidas composed the Hanuman Chalisa. Composing and singing the praises of Lord Hanuman, helped Tulsidas regain his health.

Composed of 40 verses filled with praises for Lord Hanuman, the Hanuman Chalisa is composed in Avadhi. This dialect of Hindi was spoken in Ayodhya, Lord Rama’s birthplace. 

Benefits of Hanuman Chalisa chanting

As the Hanuman Chalisa unfolds verse by verse, Lord Hanuman’s many qualities are enumerated. This hymn is sung and recited by devotees who believe that the greatest of Ram Bhaktas, Hanuman, will bless them. It bestows protection from illness, adversaries, and adversities. Lord Hanuman is considered to be the God of Life whose worship increases life force. Increased life force gives us the strength to do anything, removing fear, mistrust, doubt from within us

  • Hanuman Chalisa has astrological significance as well. It is found to be deeply successful in controlling the malefic impacts of Saturn’s transit or Saturn’s major or minor periods. Those under the negative impact of the planet will discover incredible help and advantage with the regular recitation of the Chalisa 8 times on a Saturday.
  • Those with mangal dosha or are Manglik should recount this Chalisa for beneficial results. Positive characteristics of Mars-like quality, mental fortitude, unstoppable soul and vitality are guzzled through reciting the Chalisa.
  • Those with tribulations of Planets Saturn and Mars should recount the Chalisa for positive results.

Hanuman Chalisa Lyrics with the meaning

To have a deeper understanding of this hymn, devotees absorb the essence of each word. 


COUPLET

Sri Guru Charan Saroj Raj, Nij Mann Mukuru Sudhaari.
Barnaun Raghuvar Bimal Jasu, Jo Daayaku Phal Chaari.

Having polished the mirror of my heart with the dust of my Guru’s lotus feet, I recite the divine fame of the greatest king of Raghukul dynasty, which bestows us with the fruit of all the four efforts.

Buddhiheen Tanu Janike, Sumiraun Pawan-Kumar.
Bal Buddhi Vidya Dehu Mohi, Harahu Kalesh Bikaar.

Knowing that this mind of mine has less intelligence, I remember the ‘Son of Wind’ who, granting me strength, wisdom and all kinds of knowledge, removes all my suffering and shortcomings.

QUATRAIN

Jai Hanuman Gyan Gunn Sagar. Jai Kapees Tihun Lok Ujaagar.
Ramdoot Atulit Baldhama. Anjani-Putra Pawansut Naama.

Victory to Lord Hanuman, the ocean of wisdom and virtue. Victory to the Lord who is supreme among the monkeys, illuminator of the three worlds.
You are Lord Rama’s emissary,‌ the abode of matchless power, Mother Anjani’s son and also popular as the ‘Son of the Wind’.

“Mahaveer Vikram Bajrangi. Kumati Nivaar Sumati Ke Sangi.
Kanchan Baran Biraj Subesa. Kaanan Kundal Kunchit Kesa.”

Great hero, You are as mighty as a thunderbolt. You remove evil intellect and are the companion of those having good ones.
Your skin is golden in color and You are adorned with beautiful clothes. You have adorning earrings in Your ears and Your hair is curly and thick. 

Haath Braj Au Dhwaja Biraaje. Kaandhe Moonj Janeu Saaje.
Shankar Suvan Kesarinandan. Tej Prataap Maha Jag Bandan.

In Your hands, shine a mace and a flag of righteousness. A sacred thread adorns Your right shoulder.
You are the embodiment of Lord Shiva and vanar-raj Kesari’s son. There is no limit or end to Your glory, Your magnificence. The whole Universe worships You.

Vidyavaan Guni Ati Chaatur. Ram Kaaj Karibe Ko Aatur. 
Prabhu Charitra Sunibe Ko Rasiya. Ram Lakhan Sita Mann Basiya.

You are the wisest of the wise, virtuous and (morally) clever. You are always eager to do Lord Rama’s works.
You feel extremely delighted in listening to Lord Rama’s doings and conduct. Lord Rama, Mother Sita, and Lord Laxmana dwell forever in Your heart.

Sukshma Roop Dhari Siyanhi Dikhawa. Bikat Roop Dhari Lanka Jarawa.
Bheem Roop Dhari Asura Sanghare. Ramchandra Ke Kaaj Sanware.

Taking the subtle form, You appeared in front of Mother Sita. And, taking the formidable form, You burnt the Lanka (Ravana’s kingdom).
Taking the massive form (like that of Bheema), You slaughtered the demons. This is how, You completed Lord Rama’s tasks, successfully.

Laaye Sanjeevan Lakhana Jiyaaye. Sri Raghuveer Harashi Urr Laaye.
Raghupati Keenhi Bahut Badai. Tum Mum Priya, Bhartahi Sum Bhai.

Bringing the magic-herb (sanjivani), You revived Lord Laxmana. Raghupati, Lord Rama praised You greatly and overflowing in gratitude, said that You are a dear brother to Him just as Bharat is.

Sahas Badan Tumharo Jas Gaave. Asa Kahi Sripati Kanth Lagaave. 
Sankaadik Brahmadi Munisa. Narad Sarad Sahit Aheesa.

Saying this, Lord Rama drew You to Himself and embraced you. Sages like Sanaka, Gods like Brahma and sages like Narada and even the thousand-mouthed serpent sing Your fame!
Sanak, Sanandan and the other Rishis and great saints; Brahma – the god, Narada, Saraswati – the Mother Divine and the King of serpents sing Your glory.

Jam Kuber Digpal Jahan Te. Kabi Kobid Kahi Sake Kahan Te. 
Tum Upkaar Sugreevahi Keenha. Ram Milaaye Raj-Pad Deenha.

Yama, Kubera and the guardians of the four quarters; poets and scholars – none can express Your glory.
You helped Sugriva by introducing Him to Lord Rama and regaining his crown. Therefore, You gave Him the Kingship (the dignity of being called a king).

Tumharo Mantra Bibhishan Maana. Lankeshwar Bhaye Sab Jag Jaana. 
Yug Sahastra Jojan Par Bhanu. Leelyo Taahi Madhur Phal Jaanu.

Likewise, complying with Your preachings, even Vibhishana became the King of Lanka.
You swallowed the sun, located thousands of miles away, mistaking it to be a sweet, red fruit! 

Prabhu Mudrika Meli Mukh Maahi. Jaladhi Laandhi Gaye Achraj Naahi. 
Durgam Kaaj Jagat Ke Jete. Sugam Anugrah Tumhare Tete.

Keeping the ring in Your mouth, which was given to You by Lord Rama, you crossed over the Ocean, to no astonishment, whatsoever.
All difficult tasks of this world become easy, with Your grace.

Ram Duaare Tum Rakhvare. Hott Na Aagya Binu Paisare.
Sab Sukh Lahe Tumhari Sarna. Tum Rakshak Kahu Ko Dar Na.

You are the guardian at Lord Rama’s door. Nobody can move forward without Your permission which means that Lord Rama’s darshans (to get the sight of) are possible only with Your blessings.
Those who take refuge in You, find all the comforts and happiness. When we have a protector like You, we do not need to get scared of anybody or anything.

Aapan Tej Samharo Aape. Teeno Lok Haank Te Kaampe.
Bhoot Pishaach Nikat Nahi Aavein. Mahaveer Jab Naam Sunaave.” 

You alone can withstand Your magnificence. All the three worlds start trembling at one roar of Yours.
O Mahaveer! No ghosts or evil spirits come near the ones who remember Your name. Therefore, just remembering Your name does everything!

Naase Rog Hare Sab Peera. Japat Nirantar Hanumat Beera. 
Sankat Te Hanuman Churave. Mann Kram Vachan Dhyaan Jo Laave.

O Hanuman! All diseases and all kinds of pain get eradicated when one recites or chants Your name. Therefore, chanting Your name regularly is considered to be very significant.
Whoever meditates upon or worships You with thought, word, and deed, gets freedom from all kinds of crisis and affliction.

Sab Par Ram Tapasvi Raja. Tin Ke Kaaj Sakal Tum Saaja.
Aur Manorath Jo Koi Laave. Soi Amit Jivan Phal Paave.

Lord Rama is the greatest Ascetic amongst all the Kings. But, it’s only You who carried out all the tasks of Lord Sri Rama.
One who comes to You with any longing or a sincere desire obtains the abundance of the manifested fruit, which remains undying throughout life.

Chaaron Yug Partap Tumhara. Hai Parsidh Jagat Ujiyara. 
Saadhu-Sant Ke Tum Rakhvare. Asur Nikandan Ram Dulaare.” 

Your splendor fills all the Four Ages. And, Your glory is renowned throughout the world.
You are the guardian of saints and sages; the destroyer of demons and adored by Lord Rama.

Ashta Siddhi Nau Nidhi Ke Daata. As Var Deen Janaki Mata. 
Ram Rasayan Tumhare Paasa. Sadaa Raho Raghupati Ke Daasa.

You have been blessed by Mother Janaki to give boon further, to the deserving ones, wherein You can grant the siddhis (eight different powers) and the nidhis (nine different kinds of wealth).
You have the essence of Ram bhakti, may you always remain the humble and devoted servant of Raghupati. 

Tumhare Bhajan Ram Ko Paave. Janam Janam Ke Dukh Bisraave. 
Antkaal Raghuvar Pur Jaayi. Jahan Janam Hari-Bhakt Kahayi.

When one sings Your praise, Your name, He gets to meet Lord Rama and finds relief from the sorrows of many lifetimes.
By your grace, one will go to the immortal abode of Lord Rama after death and remain devoted to Him. 

Aur Devta Chitta Na Dharai. Hanumat Sei Sarva Sukh Karai.
Sankat Kate, Mite Sab Peera. Jo Sumire Hanumat Balbeera. 

It is not needed to serve any other Deity or God. Service to Lord Hanuman gives all the comforts.
All troubles cease for the one who remembers the powerful lord, Lord Hanuman and all his pains also come to an end.

Jai Jai Jai Hanuman Gosain. Krupa Karahu Gurudev Ki Naai. 
Jo Sat Baar Paath Kar Koi. Chutahi Bandhi Maha Sukh Hoyi.

O Lord Hanuman! Praises and glory to you O mighty Lord, please bestow your grace as our Supreme Guru. 
One who recites this Chalisa a hundred times is released from all bondages and will attain great bliss.

Jo Yeh Padhe Hanuman Chalisa, Hoye Siddhi Saakhi Gaurisa.
Tulsidas Sada Hari Chera, Keeje Nath Hriday Mah Dera.

One who reads and recites this Hanuman Chalisa, all his works get accomplished. Lord Shiva, Himself, is the witness to it.
O Lord Hanuman, May I always remain a servant, a devotee to Lord Sri Ram, says Tulsidas. And, May You always reside in my heart.

COUPLET

Pawan Tanay Sankat Haran, Mangal Murti Roop.
Ram Lakhan Sita Sahit, Hriday Basahu Sur Bhoop.

O the Son of Wind, You are the destroyer of all sorrows. You are the embodiment of fortune and prosperity.

With Lord Rama, Laxmana and Mother Sita, dwell in my heart, always

हिंदी अनुवाद

दोहा

श्री गुरु चरण सरोज रज, निज मन मुकुरु सुधारी।
बरनउँ रघुवर बिमल जासु, जो दैकु फल चरणि।

अपने गुरु के चरण कमलों की धूल से अपने हृदय के दर्पण को चमकाने के बाद, मैं रघुकुल वंश के सबसे महान राजा की दिव्य प्रसिद्धि का पाठ करता हूं, जो हमें चारों प्रयासों के फल से सम्मानित करता है।

बुधिहिं तनु जानिके, सुमिरौं पवन-कुमार।
बाल बुधि विद्या देहु मोहि, हरहु कलेश बीकर।

यह जानकर कि मेरे मन में बुद्धि कम है, मै वायु पुत्र को ध्यान में रखता हूं, जो मुझे शक्ति, बुद्धि और सभी प्रकार के ज्ञान प्रदान करता है, मेरे सभी कष्टों और कमियों को दूर करता है।

चालीसा

जय हनुमान ज्ञान गुण सागर। जय कपीस तिहुँ लोक उजागर।
रामदूत अतुलित बलधामा। अंजनी -पुत्र पवनसुत नामा।

ज्ञान और सदाचार के सागर भगवान हनुमान को विजय। भगवान के लिए विजय जो बंदरों के बीच सर्वोच्च है, तीनों लोकों का प्रबुद्ध।
आप भगवान राम के दूत हैं, जो शक्तिशाली हैं, माता अंजनी के पुत्र हैं और ‘पवन पुत्र’ के रूप में भी लोकप्रिय हैं।

“महावीर विक्रम बजरंगी। कुमति निवार सुमति के संगी।
कंचन बरन बिराज सुबेसा। कानन कुंडल कुंचित केसा। “

महान नायक, आप एक वज्र के रूप में शक्तिशाली हैं। आप बुरी बुद्धि को हटाते हैं और अच्छे लोगों के साथी होते हैं। आपकी त्वचा का रंग सुनहरा है। आपके कानों में बालियाँ सजी हैं और आपके बाल घुंघराले और घने हैं।

हाथ ब्रज अउ धुवा बिराजै। कांधे मूनज जनेऊ साजे।
शंकर सुवन केसरीनंदन। तेज प्रताप महा जग बंदन।

आपके हाथों में, एक गदा और धार्मिकता का झंडा चमकता है। एक पवित्र धागा आपके दाहिने कंधे को सुशोभित करता है। आप भगवान शिव और वानर-राज केसरी के पुत्र हैं। आपकी महिमा, आपकी भव्यता की कोई सीमा या समाप्ति नहीं है। पूरा ब्रह्मांड आपकी पूजा करता है।

विद्यावान गुणी अति चारुते। राम काज करिबे को आतुर।
प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया। राम लखन सीता मन बसिया।

आप बुद्धिमान, गुणी और (नैतिक रूप से) सबसे चतुर हैं। आप हमेशा भगवान राम के कार्यों को करने के लिए उत्सुक रहते हैं।भगवान राम की करनी और आचरण को सुनकर आप बेहद प्रसन्न महसूस होते हैं। भगवान राम, माता सीता और भगवान लक्ष्मण आपके दिल में हमेशा के लिए बसते हैं।

सूक्ष्म रूप धरि सियन्हि दीखवा। बिकट रूप धरि लंका जारवा।
भीम रूप धरी असुर संघारे। रामचंद्र के काज सँवरे।

सूक्ष्म रूप लेते हुए, आप माता सीता के सामने प्रकट हुए। और, दुर्जेय रूप लेते हुए, आपने लंका (रावण का साम्राज्य) को जला दिया।
बड़े पैमाने पर रूप लेते हुए (जैसे कि भीम), आपने राक्षसों का वध किया। इस तरह, आपने भगवान राम के कार्यों को सफलतापूर्वक पूरा किया।

लाये संजीवनी लखन जियाये। श्री रघुवीर हरषि उर लाये।
रघुपति कीन्हि बहुत बड़ाई। तम मम प्रिया, भरतहि सुम भाई।

संजीवनी जड़ी-बूटी लाते हुए, आपने भगवान लक्ष्मण को पुनर्जीवित किया। रघुपति, भगवान राम ने आपकी बहुत प्रशंसा की और आभार व्यक्त करते हुए कहा कि आप वैसे ही प्रिय भाई हैं जैसे भरत है।

सहस बदन तुमहारो जस गावे। अस कहि श्रीपति कंठ लगावे।
सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा। नारद सरद साहित अहीसा।

यह कहते हुए, भगवान राम ने आपको गले लगाया। सनाका जैसे देवता, ब्रह्मा जैसे देवता और नारद जैसे संत और हजार मुख वाले नाग भी आपकी प्रसिद्धि का गान करते हैं! सनक, सानंदन और अन्य ऋषि और महान संत; ब्रह्मा – देवता, नारद, सरस्वती – माता दिव्य और नागों के राजा आपकी महिमा गाते हैं।

जम कुबेर दिगपाल जहाँ ते। कबि कोबिद कहि सक कहत ते।
तम उपकार सुग्रीवहि कीन्हा। राम मिलाय राज-पद दीन्हा।

यम, कुबेर और चार पहर के रक्षक; कवि और विद्वान – कोई भी आपकी महिमा को व्यक्त नहीं कर सकता। आपने भगवान राम को उनका परिचय करवाकर और उनका मुकुट वापस दिलाकर सुग्रीव की मदद की। इसलिए, आपने उसे राजा कहलाने की गरिमा प्रदान की।

तुम्हारो मंत्र बिभीषण मन। लंकेश्वर भये सब जग जाना।
युग सहस्त्र जोजन परा भानु। लील्यो ताहि मधुर फल जानू।

इसी तरह, आपके उपदेशों का अनुपालन करते हुए, यहां तक कि विभीषण भी लंका के राजा बन गए।
आपने सूर्य को निगल लिया, हजारों मील दूर स्थित है,उसे एक मीठा, लाल फल है समझ कर!

प्रभु मुद्रिका मिलि मुख माही। जलधि लांधि गय अचरज नाही।
दुर्गम काज जगत के जेते। सुगम अनुग्रह तुहारे तेते।

अंगूठी को अपने मुंह में रखते हुए, जो आपको भगवान राम द्वारा दिया गयई थीं, आप समुद्र के पार चले गए, कोई आश्चर्य नहीं।
आपकी कृपा से इस दुनिया के सभी कठिन कार्य आसान हो जाते हैं।

राम दुआरे तुम राखवारे। होत न आग्या बिनु पिसारे।
सब सुख लहे तुमहारी सरना। तम रक्षक कहु को दर न।

आप भगवान राम के द्वार पर संरक्षक हैं। आपकी अनुमति के बिना कोई भी आगे नहीं बढ़ सकता है जिसका अर्थ है कि भगवान राम के दर्शन (उनकी दृष्टि पाने के लिए) केवल आपके आशीर्वाद से संभव हैं। जो आप में शरण लेते हैं, वे सभी सुख और आनंद पाते हैं। जब हमारे पास आपके जैसा रक्षक होता है, तो हमें किसी से या किसी चीज से डरने की जरूरत नहीं है।

आपन तेज समाहरो आपे। तेनो लोक हांक ते कांपे।
भूत पिसाच निकहत नहिं आवें। महावीर जब नाम सुनवे। ”

आप अकेले ही आपकी भव्यता का सामना कर सकते हैं। तीनों संसार एक के एक गर्जन पर कांपने लगते हैं।
हे महावीर! कोई भी भूत या बुरी आत्माएं आपके नाम को याद रखने वालों के पास नहीं आती हैं। इसलिए, बस आपका नाम याद रखना सब कुछ करता है!

नसे रोग हरे सब पीरा। जपत निरंतर हनुमत बीरा।
संकट ते हनुमान चुरावे। मन क्रम वचन ध्यान जो लावे।

हे हनुमान! सभी रोगों और सभी प्रकार के दर्द तब मिट जाते हैं जब कोई आपका नाम पढ़ता या जपता है। इसलिए, नियमित रूप से आपका नाम जप बहुत महत्वपूर्ण माना जाता है। जो कोई भी आप पर विचार, वचन और कर्म से ध्यान करता है या उसकी पूजा करता है, उसे सभी प्रकार के संकटों और विपत्तियों से मुक्ति मिलती है।

सब पार राम तपस्वी राजा। तिन के काज सकल तुम साजा।
और मनोरथ जो कोई लावे। सोइ अमित जीवन फल पावे।

भगवान राम सभी राजाओं में सबसे बड़े तपस्वी हैं। लेकिन, यह केवल आप ही हैं जिन्होंने भगवान श्री राम के सभी कार्यों को अंजाम दिया। जो किसी भी लालसा या ईमानदारी की इच्छा के साथ आपके पास आता है, वह प्रकट फल की प्रचुरता प्राप्त करता है, जो जीवन भर अविवाहित रहता है।

चारो युग प्रताप तुम्हार। है परसिध जगत उजियारा
साढ़ू-संत के तुम रखवारे। असुर निकंदन राम दुलारे। “

आपका वैभव सभी चार युगों को भर देता है। और, आपकी महिमा दुनिया भर में प्रसिद्ध है।
आप संतों और ऋषियों के संरक्षक हैं; राक्षसों का संहार करने वाला और भगवान राम का आराध्य।

अष्ट सिद्धी नौ निधि के दाता। असवर दीन जानकी माता।
राम रसायन तुमारे पासा। सदा रहौ रघुपति की दासा।

माता जानकी ने आपको वरदान दिया है कि वे योग्य लोगों को वरदान दें, जिसमें आप सिद्धियों (आठ अलग-अलग शक्तियों) और निधियों (नौ विभिन्न प्रकार के धन) को प्रदान कर सकते हैं।आपके पास राम भक्ति का सार है, आप हमेशा रघुपति के विनम्र और समर्पित सेवक बने रह सकते हैं।

तुमारे भजन राम को पावे। जनम जनम के दुख बिसरावे।
अंतकाल रघुवर पुर जाइ। जहँ जनम हरि-भक्त कहई।

जब कोई आपकी प्रशंसा, आपका नाम गाता है, तो वह भगवान राम से मिलता है और कई जन्मों के दुखों से राहत पाता है। आपकी कृपा से, कोई मृत्यु के बाद भगवान राम के अमर निवास पर जाएगा और उसके प्रति समर्पित रहेगा।

और देवता चित्त न धरई। हनुमत सेई सर्व सुख कारई।
संकट कटे, मिटे सब पीरा। जो सुमिरे हनुमत बलबीरा।

किसी अन्य देवता या भगवान की सेवा करने की आवश्यकता नहीं है। भगवान हनुमान को सेवा सभी सुख देती है। सभी परेशानियों का सामना करना पड़ता है जो शक्तिशाली भगवान हनुमान को याद करता है और उसके सभी कष्ट भी समाप्त हो जाते हैं।

जय जय जय हनुमान गोसाईं। कृपा करहु गुरुदेव की नाई।
जो सत बर पात कर कोइ। छुटहि बंदि महा सुख होई।

हे भगवान हनुमान! आप की स्तुति और महिमा, हे पराक्रमी भगवान, हमारी सर्वोच्च गुरु के रूप में आपकी कृपा को नमस्कार।
जो इस चालीसा का सौ बार पाठ करता है, वह सभी बंधनों से मुक्त हो जाता है और उसे महान आनंद की प्राप्ति होती है।

जो ये पढे हनुमान चालीसा, होये सिद्धि साखी गौरीसा।
तुलसीदास सदा हरि चेरा, कीजे नाथ हृदय मह डेरा।

जो इस हनुमान चालीसा का पाठ करता है, उसके सभी कार्य सिद्ध हो जाते हैं। स्वयं भगवान शिव इसके साक्षी हैं। हे भगवान हनुमान, मैं हमेशा सेवक बना रहूंगा, भगवान श्री राम के भक्त, तुलसीदास कहते हैं। और, आप मेरे दिल में हमेशा रहें।

दोहा

पवन तनय संकट हरन, मंगल मूर्ति रूप।
राम लखन सीता साहित, हृदय बसहु सुर भूप।

हे पवन पुत्र, तुम सब दुखों का नाश करने वाले हो। आप भाग्य और समृद्धि के अवतार हैं।भगवान राम, लक्ष्मण और माता सीता के साथ, हमेशा मेरे दिल में बसते हैं।

Leave a Reply